Câteva impresii de la Feeric Fashion Days 2012

Anul acesta am participat, pentru a doua oară, în calitate de fotograf la Feeric Fashion Days, cel mai important festival de modă din România, dacă este să ne luăm după spusele specialiştilor în domeniu. În perioada 26 iunie – 1 iulie, la Sibiu au fost şase zile pline de prezentări de modă şi alte evenimente conexe desfăşurate în cele mai inedite locaţii, semn că Mitichi, organizatorul festivalului, nu duce deloc lipsă de idei năstruşnice. În urmă cu un an, participarea la Feeric Fashion Days mi-a oferit ocazia să realizez una dintre fotografiile pe care le-am inclus în proiectul meu de lungă durată intitulat “Octombrie a venit”, şi pentru că eram total preocupat de acest proiect, nu am fost interesat atât de mult de fotografia de modă în sine. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la ediţia din 2012, unde am participat la majoritatea prezentărilor de modă şi am încercat să surprind imagini cât mai expresive.

Nu am să povestesc despre fiecare prezentare în parte pentru că nu sunt critic de modă şi nici n-am reţinut prea multe detalii legate de haine şi de autorii colecţiilor, dar pot spune că m-au impresionat plăcut locaţiile evenimentelor şi modul în care organizatorii au ştiut să facă spectacol. De la inedita prezentare a colecţiei Biancăi Popp, ale cărei creaţii au putut fi admirate dintr-un tramvai aflat în mişcare şi până la defilările nocturne de pe podul suspendat din Piaţa Mică, totul mi s-a părut extrem de interesant din punct de vedere vizual. Chiar şi întârzierile de 15 – 20 de minute pe care le-a avut fiecare prezentare de modă în parte nu m-au deranjat câtuşi de puţin. Din contră, am avut mai mult răgaz pentru a găsi cele mai bune locuri de unde să fotografiez.

Printre atâtea fete frumoase, am avut parte şi de o prezentare de modă masculină intitulată “Trends” şi semnată de Adina Buzatu. Curtea interioară a Primăriei Sibiu a fost o locaţie foarte inspirată pentru prezentarea acestei colecţii, iar condiţiile de iluminare mi-au oferit posibilitatea să mă joc cu balansul de alb şi să adaug şi o lumină suplimentară de blitz pentru separarea subiectului de fundal. Am fost ajutat de bunul meu prieten Teo Oprescu, căruia îi mulţumesc cu această ocazie pentru că a avut răbdarea şi bunăvoinţa să ţină blitzul în direcţia corectă aproximativ 20 de minute, cât a durat prezentarea.

Un alt moment al festivalului care mi-a atras atenţia în mod deosebit a fost prezentarea colecţiei lui Evgheni Hudorojcov, de pe pasarela suspendată din Piaţa Mică. Cu câteva zile înainte tocmai terminasem un joc pe computer cu o coloană sonoră deosebită şi mare mi-a fost mirarea să aud una dintre melodii chiar în timpul defilării modelelor. Dintr-o dată parcă am avut mai mult chef de fotografiat şi am fost mult mai inspirat. Bineînţeles că rochiile elegante şi expresivitatea fetelor au contribuit şi ele la acest moment special al festivalului.

Am lăsat în mod intenţionat mai spre sfârşit una dintre fotografiile făcute în timpul Feeric Fashion Days, dar care nu are neapărat legătură cu prezentările de modă sau cu evenimentul în sine. Pe drumul de întoarcere al tramvaiului, din care am putut admira colecţia de modă semnată Bianca Popp, într-un moment în care toată lumea admira modelele care urcau în mijlocul de transport, am reuşit să o surprind într-o fotografie pe Sonia, una dintre fetele care s-au ocupat de primirea invitaţilor şi de protocol. Mi-a plăcut expresia ei şi atmosfera din tramvai, şi de aceea e una dintre fotografiile care m-au bucurat cel mai mult. Şi cine ştie? Poate că în anii următori o vom vedea prezentând colecţii de modă la ediţiile viitoare ale festivalului.

În concluzie, a fost un festival reuşit, iar organizatorii merită felicitaţi pentru ceea ce fac şi pentru că se străduiesc să îmbunătăţească lucrurile de la an la an. A fost cea mai de succes ediţie de până acum şi sunt convins că la anul lucrurile vor sta şi mai bine. Totuşi, pentru că nimic nu este perfect, mi-aş dori ca la ediţia din 2013 să existe un loc special amenajat la înălţimea scenei pentru fotografii acreditaţi, în aşa fel încât la defilările de pe pasarela suspendată din Piaţa Mică să nu mai fim nevoiţi să ne facem loc prin mulţime pentru a surprinde câteva cadre. I-am văzut şi pe ceilalţi colegi de breaslă având probleme mari din această cauză şi multe fotografii au fost ratate pentru că spectatorii s-au interpus între modele şi obiectivele aparatelor foto. Dar aşa cum am mai spus deja, în rest lucrurile au stat foarte bine şi aştept deja cu interes Feeric Fashion Days 2013 unde sper să fac fotografii şi mai bune decât la ediţia de anul acesta.

This entry was posted in Events and tagged , , , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*