Cum să fotografiezi un turneu de tenis

În zilele de 2 şi 3 martie a avut loc la Cisnădie, la Baza Sportivă Panalim, un turneu de tenis de câmp destinat echipelor de dublu şi intitulat sugestiv “Cupa Primăverii”. Participarea la turneu nu a fost condiţionată de o limită de vârstă şi astfel o mulţime de jucători sibieni au format echipe şi s-au luptat, pe parcursul celor două zile de concurs, pentru trofeul pus în joc de organizatori.

Şi pentru că a fost primul turneu dintr-o serie mai lungă pe care cei de la Baza Sportivă Panalim intenţionează să le organizeze în acest an, am fost solicitat şi eu ca fotograf să imortalizez cele mai importante momente ale competiţiei în aşa fel încât jucătorii să rămână cu amintiri frumoase de la meciurile jucate la Cisnădie.

Cum primăvara s-a lăsat aşteptată anul acesta şi temperaturile de afară n-au permis ca partidele de tenis să se joace în aer liber, meciurile turneului s-au desfăşurat pe un teren de zgură acoperit cu ajutorul unui balon de culoare albă. Nu am să intru în detalii legate de rezultatele meciurilor şi de câştigători, dar am să vorbesc în cele ce urmează despre felul în care am fotografiat şi despre dificultăţile tehnice pe care le-am depăşit pentru a realiza imagini de calitate de care toată lumea să fie mulţumită.

Am utilizat un aparat Canon EOS 1D Mark II împreună cu un obiectiv Canon EF 70-200 f/2.8 USM. În majoritatea timpului am folosit focala de 200 mm pentru cadre cât mai strânse, iar diafragma am blocat-o la deschiderea maximă, f/2.8. Pentru că lumina în interiorul balonului nu a fost foarte intensă, am setat sensibilitatea senzorului la ISO 1600 pentru a putea obţine timpi de expunere în jurul a 1/800, 1/1000 cu ajutorul cărora să pot “îngheţa” mişcarea foarte rapidă a mingii şi a jucătorilor. În afară de lumina de afară, foarte frumos filtrată de balonul alb care acoperea terenul şi care a avut o calitate foarte bună şi plăcută ochiului, au mai fost montate în interior şi câteva becuri cu lumină fluorescentă. De aceea am ales să setez balansul de alb pe auto şi să fotografiez în format RAW, pentru a putea corecta cât mai multe lucruri legate de WB în post-procesare. În prima zi de concurs, am fotografiat de la ora 8 dimineaţa până la ora 8 seara şi astfel intensitatea luminii, direcţia ei şi raţia dintre lumina naturală şi cea de la becurile flourescente s-au schimbat mereu. Au fost momente când n-am putut să obţin timpi de expunere mai scurţi de 1/320 sau 1/160, dar acest lucru nu m-a împiedicat să fotografiez în continuare, chiar cu riscul ca unele părţi ale fotografiei să apară mişcate. Uneori acest efect de mişcare a dat un plus de dinamism fotografiilor.

De multe ori fotografii de sport şi nu numai au tendinţa de a se uita mult prea des pe ecranul aparatului digital pentru a vedea ce momente au reuşit să captureze. Din această cauză pot pierde momente deosebite care se întâmplă imediat după terminarea unui schimb de mingi, aşa cum este cazul la tenis. De câteva ori am căzut şi eu în această capcană, dar apoi am fost mult mai atent la reacţiile jucătorilor, la strângerile de mână şi chiar la momentele lor de furie şi la neînţelegerile dintre parteneri în timpul jocului de dublu.

Un alt lucru deosebit de important în fotografia sportivă, şi la cea de tenis în special, este ca mingea să fie prezentă în cadru. O fotografie de joc fără minge nu are practic nicio valoare. Dar pentru a surprinde mingea în fotografie este nevoie de o bună anticipare a jocului şi chiar de cele 8 (sau mai multe) cadre pe secundă pe care le poate realiza un aparat performant. Pentru rezultate cât mai bune, fotograful va alege un jucător asupra căruia se va concentra şi va aştepta ca acel jucător să lovească mingea. În momentul în care jucătorul se pregăteşte de lovitură, chiar înainte ca mingea să apară în cadru, fotograful va declanşa în rafală la viteza maximă pe care o permite aparatul. În acest fel, şansele ca şi mingea să fie fotografiată cresc simţitor.

Aşadar, nu este tocmai uşor să fotografiezi un turneu de tenis de câmp, dar cu puţină practică, un aparat bun, un obiectiv performant şi o bună cunoaştere a regulilor jocului, rezultatele pot fi spectaculoase. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre turneul de tenis organizat la Baza Sportivă Panalim, va invit să vă uitaţi la înregistrarea emisiunii “Raluca şi Răzvan” din data de 4 martie 2013, începând cu minutul 46:00. Mai multe fotografii făcute de mine au fost prezentate în acea emisiune şi de asemenea puteţi să-i ascultaţi şi pe organizatori vorbind despre turneu şi despre planurile lor de viitor în legătură cu activităţile legate de tenis de la Panalim, Cisnădie.

http://www.trilulilu.ro/video-divertisment/raluca-si-razvan-04-martie-2013?b

 

This entry was posted in Events and tagged , , , .

2 Comments

  1. Luci June 3, 2013 at 12:18 am #

    reusite fotografii, felicitari! si… multumim pt detaliile tehnice 🙂

    • Adrian Bugariu June 3, 2013 at 11:37 pm #

      Multumesc si eu pentru comentariu. Sper sa te ajute detaliile tehnice pentru fotografia sportiva.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*