Până la lună și înapoi

De când am participat pentru prima dată la Astrofoto, un prestigios concurs de astrofotografie organizat la Târgoviște cu ani în urmă, mă străduiesc să nu ratez nicio eclipsă de lună sau de soare, vizibilă de pe teritoriul României. Uneori reușesc să și fotografiez aceste eclipse, dacă șansa îmi surâde. De multe ori însă, condițiile atmosferice nu sunt prielnice și oricât de bine aș plănui viitoarea imagine, norii, ceața sau furtunile de zăpadă se interpun între aparatul meu de fotografiat și magnificul spectacol ceresc. Descurajat de atâtea ocazii ratate, la eclipsa parțială de lună prin penumbră de anul acesta n-am mai planificat nimic și nici n-am mai avut așteptări.

Mi-am luat doar aparatul pe umăr, alături de un teleobiectiv cu o focală de 200 mm, și am pornit pe străzile Sibiului în căutarea unei locații cu vedere bună spre Munții Făgăraș, locul de unde urma să răsară luna eclipsată. În zilele precedente, precum și în dimineața acelei zile, crestele Făgărașilor fuseseră greu vizibile și de aceea nu îmi făceam mari speranțe că lucrurile vor sta altfel pe timpul eclipsei.

Continue reading »

Posted in Random Tagged , , , , |

Fotbal monocrom pe noul stadion

Nu-mi dau seama exact din ce motiv, dar când vine vorba să scriu despre fotografia sportivă în general și despre cea de fotbal în particular, parcă mintea mi se încețoșează și cuvintele se lasă foarte greu așternute în câteva fraze coerente. Poate pentru că, timp de atâția ani, cuvântul fotbal a fost extrem de rar rostit la Sibiu. Spre deosebire de alte locuri din țară, aici pe malul Cibinului, clișeul preferat al comentatorilor sportivi când se referă la orașul Sibiu, fotbalul a fost aproape inexistent. Vreme de zeci de ani, nimeni nu a investit în fotbal și nicio echipă nu a îndrăznit să viseze că ar putea juca în prima ligă a țării. Sibiul a fost catalogat, pe bună dreptate, drept un oraș cultural, cu oameni liniștiți, care nu au patimi fotbalistice. În aceste condiții, îmi pierdusem speranța că mi se va mai îndeplini vreodată acea veche fantezie din vremea facultății, în care mă imaginam cu aparatul de fotografiat, la marginea terenului, capturând imagini spectaculoase cu jucători de valoare, sub lumina reflectoarelor unui stadion plin de microbiști.

Din fericire însă, din luna decembrie a anului trecut, Sibiul are, în sfârșit, un stadion la standarde internaționale. Reconstruită din temelii, noua arenă oferă toate facilitățile pe care ar trebui să le aibă un stadion ultramodern și astfel s-au creat condițiile pentru ca echipa orașului, intitulată nemțește FC Hermannstadt, să se întoarcă din pribegia de la Mediaș, pentru a juca meciul inaugural cu liderul campionatului FC Farul Constanța, echipa antrenată de celebrul Gheorghe Hagi.

Continue reading »

Posted in Shooting Tagged , , , , , |

Doar o plimbare în parc

De multă vreme nu mai reușisem să îmi fac timp pentru o plimbare fotografică. De fapt, timp aveam berechet, dar problema cea mare era cu motivația personală. Din nu știu ce motiv, în ultima vreme nu mai găsesc bucuria de altădată atunci când fotografiez. Nu mă mai entuziasmează nici rezultatele finale, nici lucrurile noi pe care le descopăr atunci când plec într-o călătorie, fie ea și o scurtă plimbare prin parcul Sub Arini, pentru că de călătorii în adevăratul sens al cuvântului nu am mai avut parte în ultima perioadă. Să car aparatul și obiectivele după mine mi se pare foarte dificil, le simt aproape ca pe niște pietre de moară care îmi stau atârnate de gât, gata să mă afunde și mai mult într-o stare de plictis generalizat. Nici măcar când am aflat că urmează pe cerul patriei o eclipsă parțială de soare, nu m-am pregătit în niciun fel pentru ea.

Nu am mai umblat sute de kilometri în căutarea imaginii ideale și nu m-am mai obosit nici măcar să-mi caut din timp filtrele ND, rătăcite undeva prin colțurile apartamentului. Noroc că am dat din pură întâmplare peste ochelarii de la eclipsa totală din 1999 și mi-am zis în sinea mea că dacă avea să fie senin, am să mă uit vreme de câteva minute la fantasticul dans ceresc dintre Lună și Soare.

Continue reading »

Posted in Random Tagged , , , , |