Maratonul renașterii

Nu mi-a plăcut niciodată să alerg pe distanțe lungi. Mi s-a părut întotdeauna plictisitor și totodată extrem de obositor. De aceea nu am luat niciodată în considerare să particip la o cursă de maraton, deși în orașul unde locuiesc, Fundația Comunitară organizează, de ani buni, Maratonul Internațional Sibiu, un eveniment cu mare ecou în comunitatea locală. Aș fi putut să particip măcar la crosul de 5 km, la cursa de 10 km sau la semimaraton, dar mi-am zis mereu că alergarea de anduranță nu este pentru mine. Singurele mele legături de până acum cu maratonul de la Sibiu au fost câteva mici donații pentru unele dintre cauzele caritabile pentru care se aleargă an de an, și câteva fotografii realizate în toamna lui 2021, la o ediție a competiției organizată în plină pandemie de coronavirus.

Sfârșitul anului trecut credeam că va reprezenta și un sfârșit fotografic în ceea ce mă privește. Nu mai simțeam nicio tragere de inimă în legătură cu fotografia și probabil că lucrurile ar fi stat așa și astăzi, dacă nu aș fi fost căutat de Gabriela Cuzepan, coordonatoarea fotografilor de la Maratonul Internațional Sibiu, care mi-a propus să mă alătur echipei făuritorilor de imagini. Fără să stau foarte mult pe gânduri, am acceptat să mă ocup în prima zi de zona Parcului Sub Arini, iar a doua zi să fotografiez cursele copiilor din Centrul Istoric al Sibiului.

Continue reading »

Posted in Events Tagged , , , , , |

Un vechi început

A trecut mai bine de un an de când nu am mai scris nimic pe acest blog. Ultima dată când mi-am încercat condeiul digital a fost în vara lui 2020, și atunci eram încă entuziasmat de superba cometă Neowise, pe care și reușisem să o fotografiez din apropierea Sibiului. Din păcate, din acel moment, am intrat într-o stare de apatie în legătură cu tot ceea ce înseamnă fotografia. Aparatul meu de fotografiat zace și acum uitat undeva prin casă, iar zilele când străbăteam orașul în căutarea imaginii perfecte au devenit o vagă amintire. Era frumos să mă plimb pe străduțe înguste, pe poduri, prin parcuri… să caut și să-mi imaginez povești din tot ceea ce observam în jurul meu. Era o lume normală, plină de viață și semnificație.

Acum totul pare schimbat. Restricții peste restricții, măști de toate felurile, “Divide et impera” și implicit o stare de neliniște care se reflectă în lipsa mea de dorință în a mai continua cu fotografia. Am tot încercat pe parcursul anului trecut să scriu ceva, să vă povestesc ultimele mele aventuri fotografice așa cum o făceam înainte, să născocesc o poveste frumoasă și antrenantă, dar de fiecare dată nu am reușit să găsesc inspirația necesară. Scriam ce scriam și apoi totul mi se părea lipsit de sens. Am cochetat chiar și cu ideea să șterg acest blog definitiv, dar deocamdată m-am răzgândit și va rămâne aici pentru cel puțin încă un an, deși serverele și înregistrarea domeniului nu sunt tocmai ieftine.

Continue reading »

Posted in Random Tagged , , , |

Cometa, eclipsa și curcubeul

Cometa Neowise a fost, fără îndoială, cea mai frumoasă cometă vizibilă de pe Pământ, de la celebra cometă Hale-Bopp, care a făcut spectacol pe cerul nopții anului 1997. Atunci aveam 16 ani, eram încă în liceu și nu știam nimic despre astronomie. Nu mă preocupau deloc cometele, eclipsele sau alte fenomene cerești. Nici fotografia nu îmi plăcea absolut deloc, pentru că îmi formasem greșita impresie că în afară de a sta în poziție de drepți în fața unui fotograf care te mai și orbește cu luminile lui, nu mai există nimic interesant legat de aceasta. Douăzeci și trei de ani mai târziu, pe data de 11 iulie 2020, la ora 4 dimineața, mă aflam pe un câmp în apropiere de Sibiu, împreună cu bunul meu prieten Ovidiu Matiu, și fotografiam o cometă. Și nu o cometă oarecare, ci una vizibilă cu ochiul liber și pe deasupra și deosebit de fotogenică.

După mai multe tentative, în care fie norii de pe cer, fie alte probleme pe care le aveam de rezolvat pe timpul zilei nu ne-au permis să o fotografiem, norocul ne-a surâs într-o senină sâmbătă dimineață de iulie. Am pornit spre locul stabilit, un câmp în apropiere de Daia, în jurul orei două noaptea și spre surprinderea mea, am identificat cometa cu ochiul liber destul de ușor.

Continue reading »

Posted in Random Tagged , , , , |