Maratonul de fotografie urbană

Dacă m-ar întreba cineva astăzi de ce m-am înscris la concursul foto intitulat “Maratonul de fotografie urbană“, cel mai probabil aș răspunde că nu știu exact de ce. De altfel, nici nu am completat formularul de participare până la primul termen limită, adică 1 septembrie 2023. Citisem regulamentul și nu îmi era deloc clar ce este acest concurs și ce vrea el de la fotografi. Și dacă mai adăugăm și cei 50 de lei pe care i-am avut de plătit ca taxă de înscriere, nici nu mă mir că am ezitat. Pe lângă toate acestea, nu aveam nici cea mai mică speranță că aș avea vreo șansă de a câștiga vreun premiu, mai ales că nu fac parte din niciun fotoclub și nici nu prea am așa mulți prieteni fotografi. Și totuși, când am aflat că termenul pentru înscrieri s-a prelungit până pe 15 septembrie, chiar în ultima clipă m-am decis să concurez și eu.

La câteva zile după ce mi-am anunțat participarea, am fost invitat la Biblioteca Astra din Sibiu, pentru a-mi ridica kit-ul competițional, unde am primit instrucțiuni și o hartă cu trei locuri din oraș pe care trebuia să le fotografiez în mod obligatoriu. Inițial, am crezut că doar la aceste imagini se rezumă maratonul de fotografie, dar în urma unui schimb de e-mailuri cu organizatorii am aflat că de fapt pot fotografia orice, atâta vreme cât este vorba de fotografie urbană din orașul în care locuiesc, adică Sibiu.

Continue reading »

Posted in Events Tagged , , , , |

Până la lună și înapoi

De când am participat pentru prima dată la Astrofoto, un prestigios concurs de astrofotografie organizat la Târgoviște cu ani în urmă, mă străduiesc să nu ratez nicio eclipsă de lună sau de soare, vizibilă de pe teritoriul României. Uneori reușesc să și fotografiez aceste eclipse, dacă șansa îmi surâde. De multe ori însă, condițiile atmosferice nu sunt prielnice și oricât de bine aș plănui viitoarea imagine, norii, ceața sau furtunile de zăpadă se interpun între aparatul meu de fotografiat și magnificul spectacol ceresc. Descurajat de atâtea ocazii ratate, la eclipsa parțială de lună prin penumbră de anul acesta n-am mai planificat nimic și nici n-am mai avut așteptări.

Mi-am luat doar aparatul pe umăr, alături de un teleobiectiv cu o focală de 200 mm, și am pornit pe străzile Sibiului în căutarea unei locații cu vedere bună spre Munții Făgăraș, locul de unde urma să răsară luna eclipsată. În zilele precedente, precum și în dimineața acelei zile, crestele Făgărașilor fuseseră greu vizibile și de aceea nu îmi făceam mari speranțe că lucrurile vor sta altfel pe timpul eclipsei.

Continue reading »

Posted in Random Tagged , , , , |

Fotbal monocrom pe noul stadion

Nu-mi dau seama exact din ce motiv, dar când vine vorba să scriu despre fotografia sportivă în general și despre cea de fotbal în particular, parcă mintea mi se încețoșează și cuvintele se lasă foarte greu așternute în câteva fraze coerente. Poate pentru că, timp de atâția ani, cuvântul fotbal a fost extrem de rar rostit la Sibiu. Spre deosebire de alte locuri din țară, aici pe malul Cibinului, clișeul preferat al comentatorilor sportivi când se referă la orașul Sibiu, fotbalul a fost aproape inexistent. Vreme de zeci de ani, nimeni nu a investit în fotbal și nicio echipă nu a îndrăznit să viseze că ar putea juca în prima ligă a țării. Sibiul a fost catalogat, pe bună dreptate, drept un oraș cultural, cu oameni liniștiți, care nu au patimi fotbalistice. În aceste condiții, îmi pierdusem speranța că mi se va mai îndeplini vreodată acea veche fantezie din vremea facultății, în care mă imaginam cu aparatul de fotografiat, la marginea terenului, capturând imagini spectaculoase cu jucători de valoare, sub lumina reflectoarelor unui stadion plin de microbiști.

Din fericire însă, din luna decembrie a anului trecut, Sibiul are, în sfârșit, un stadion la standarde internaționale. Reconstruită din temelii, noua arenă oferă toate facilitățile pe care ar trebui să le aibă un stadion ultramodern și astfel s-au creat condițiile pentru ca echipa orașului, intitulată nemțește FC Hermannstadt, să se întoarcă din pribegia de la Mediaș, pentru a juca meciul inaugural cu liderul campionatului FC Farul Constanța, echipa antrenată de celebrul Gheorghe Hagi.

Continue reading »

Posted in Shooting Tagged , , , , , |